NUFFNANG

FOLLOW ME

Pernah Rasa Susah?

Thursday, April 07, 2016 0 Comments A+ a-



Bismilah.

Sambungan dekat blog. Ha Ha .. Actually post ni dah 2 kali save as draft. Tak cukup masa dan kepala otak jem nk refresh. Bila hati dah tenang baru boleh nak sambung. kikiki

PERNAH RASA SUSAH?

Aku pernah rasa susah. Kau pernah rasa susah. Dia pernah rasa susah. Kita pernah rasa susah. Bezanya tahap kesusahan yang bagaimana Allah uji?

Aku pernah pergi kerja ikat perut. Hamya sarapan roti canai sekeping sampaila ke malam. Selama lebih kurang 2 minggu. Masa tu baru kawin dan baru pindah rumah. Banyak belanja dengan sewa lori, deposit rumah. Deposit api air etc. Nak.makan pun bercatu. Memang terasa kesusahanya. . Teman husn or smpai 4 pagi. (Masa tu kena audit iventori perabot asrama) memang x menang tangan. Dengan baru awal preggy. Lagilah! Nak makan.Macam macam. Tapi semua kena tahan.Teringin nak makan itu, teringin nak makan ini. Kena pendam je rasa. Paling paling koman pun selalu minta kat husb maggi goreng mamak tepi simpang rumah. Itu pun dah rasa besar nikmat, RM4 jer sepinggan. hhehehe Syukur...Masa window soping nak beli barang baby benda pertama tengok is HARGA . heheh cantik tu no 1 tapi harga pun priority. Penting sangat sangat. Kang lari bajet. Beli pun benda penting je. Baju lampin ( no pampers k.. haha ) Buaian ke ape semua pakai seken hand mak aku punya turun temurun ahah JIMAT !! Walaupun orang kata anak pertama kena semua serbi baru, itu bukan aku. Sebab nak makan pun hitung hitung ( dat time la...)

Aku pernah,dalam maybank ada 53 sen je. :) Gaji aku dan husband combine. (BIMB) hehe apa apa nak beli nak makan kena beritahu husband dulu, kalau dia kata OK mean dia da congak-congak la tu ada lebihan sikit sikit bolehla beli apa nak. huhu But, bukan handbag atau kasut. Cuma nak makan sedap sedap. Makan seafood ke.. KFC ke.. (Masa dulu KFC tu satu benda MEWAH pada aku...huhuh...Pernah tengok orang keluar 11-7 beli slurpee.. dapnyaaaaa tapi tengok harga 1 cup 5.00 huhuh. boleh beli bege 2. So tak beli hehehe, Even nakkkkkkk sangat rasa tapi benda tu tak penting pun. hahaha ..

Pernah rasa susah, makan nasi goreng dua minggu, masa tu kerja kampus KL. gaji ngam ngam sampai minggu gaji 2 minggu lagi. :) Nak taknak kena ikat perut. Sebab apa.. minyak kereta/motor/tol semua kena amik kira. huhu... Nasib la beras tak putus. Hehe sebab tu boleh la masak nasi putih, hehe.. goreng kosong je. Telor takde, bilis takde apetah lagi udang ayam nak buat rencah. Sayur aku tak kisah ada ke takde. haha sebab aku hantu tak suka sayur. Rasa melekat dekat tekak aku neh.. :p hihih.. pastu selang sehari buat la sup ... hehe bukan sup ayam kentang ke telor ke.. sup bawang. Ada anak kecik kan, takkan aku nak suap dia nasi goreng kosong semata. Aku pun main telan je nasi asalkan tak lapar.. huhu... Sadis but our family HAPPY. :) Makan sama sama. Sikit kongsi kongsi. * heaven*

Pernah rasa susah, meminjam sana sini, pinjam emak.. Dalam pada susah sengkek takde duit tu la ujian datang lagi. Anak demam, anak warded hospital, suspect meningities, berkampung kat hospital 2 bulan. Sebulan masa bulan puasa, duit poket takde nak beli  makanan kat kantin spital. huhu.. Kena tunggu mak abah atau husb datang lepas buka puasa. Makan apa yang depa bawa. Sebelum tu, kau buka la dengan air kosong ...Pinjam mak duit RM10 nak isi minyak kereta. Dengan kereta iswara rosak major maklumla kereta seken hand (hadiah kawin) dan bukanlah ada duit nak servis tiap bulan, selagi leh gerak layankan aje....... sekali rosak major,.. amikkkkk 500 lebih kena.. Abis sebulan gaji aku..... :( Dan bermulalah edisi mengikat perut kami. Jeng Jeng Jeng.......

Aku pernah rasa susah. Kereta tersadai tepi jalan? Haaaaa adooooooo siap aku menolak kereta tu bateri kong la, kabel putus la, siap bunyi bising ktekkk ktekk ktekkkk sampai tol semua kereta kiri kanan pandang kereta kebal sape la bunyi ktekkk ktekkk ketekkkkkkkk.. haha Pernah gak,tingkap takleh buka, abis kena hempokkk nak amik tiket kena buka pintu.hewhew... Hujan pulak, airkon x funtion, so cermin jadi blurrr dan berkabus. Aku la tukang lap. hehe.. Masa tu kami happy, sebab kami sama sama tolong each other..... dia bawa aku co pilot tukang lap cermin. hikhik....

Kalau nak CERITA Pernah RASA SUSAH ni, memang tak habis. huhu
Sekarang lepas naik pangkat, Alhamdullillah syukur
Nak makan apa belli
Nak g mana rancang
Alhamdullillah

NEXT HIDUP BERUBAH 300% Kau READY ke?

Insha'ALLAH, Allah dah atur Baikkkk sangat.