NUFFNANG

FOLLOW ME

Pernah... !

Friday, January 09, 2015 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum.

Tidak pernah menulis sepanjang ni dan lahir tulus dari hati, melihatkan telatah dan peel manusia kini yang ............... sambung la sendiri..... ^_^


Pernah tak rasa susah sangat, duit cukup-cukup je dalam bank, cucuk tak cukup baki yang ada.. pernah? Daku pernah ada dalam maybank 1.02 sen shj. Pernah rasa macam tu? Orang bukan tahu kita susah, orang hanya nampak kita "macam senang" . Orang bukan tahu kita susah hati, sebab di alir wajah kita penuh senyuman ! Orang takkan tahu kita berduka sebab kita tak pernah tunjuk kita sedih. Orang tidak tahu kita gusar, sebab kepala otak kita senantiasa sangka baik. 

Allah sayang dan suka pada hambanya yang bersangka baik, lagi² dengan manusia yang cuba bantu kita menaik taraf kehidupan kita. Pernah dengar atau baca tak? Sebelum senang kita akan susah. Sebelum sakit kita sihat. Maka ini lah yang kita hadapi..... Sekarang memang rasa susah. Apa?? Fobia kena tipu? jujurnya daku juga antara spesis manusia yang tidak pernah serik. Bukan tidak pernah kena tipu,. banyak kali kot. :)

Bermula dengan Asuka, ya.. buka rolling money kecil-kecilan. RM10 jadi RM15, jadilah.. konon nak tambah ekonomi keluarga. :) dapatla po smpai 5-6 kali, tu pun tak balik modal. Lepas tu join kutu orang yang sama, Kita ni niat nak tolong orang melayu. Tapi yang melayu tu jugakla yang cekik leher kita balik . Punyalah percaya dengan dia, daku join kutu tablet. RM50 sebulan, daku turn last. Daku siap buat fuull payment untuk semua turn, tak kisah pasal duit. Masa tu duit saving ada la sikit². Asik ditarah² lama lama nipis juga kan? :p , si asuka ni diam.. membisu .. katanya sakit la lakinya sakit la ape la, daku bukan kejam, daku tidak kejar dia pun.. cuma selalu msg dan TIDAK PERNAH DIBALAS. sikit pun daku tiak maki hamun dia sebab daku bukan jenis macam tu. Tiada rezeki disitu, dah la sebelum tu dia offer daku beli laptop murah, mati2 daku tunggu dia dekat Putrajaya, haram dia nak datang, msg kata nak dtg. Daku dah tunggu 2 jam, last2 msg tak dapat dtg without sorry !! tanpa rasa bersalah.... 
Tu part 1 kena tipu. Almost 1.5k hilang begitu shj. :) Kutu, roll money ... laptop.

Kemudian, atiey, kenalkan dengan group NE. Norischa katanya, real biz, siap aku bantu dia dalam grop. nak mudahkan payment dan buat list.. mula mula smooth, lepas tu ............... hmmm menanggung cacian dan makian.. :) smpai mak adik dan sedara terjebak... menangggung atas sikap orang dan kebodohan daku sendiri. skim kaya 7 hari, hahaha bodohnya daku ! bodoh !!... <_> Tu part 2 Almost 7k lesap.. but dengan NE aku dapat beli Laptop ACER touch screen dan S4  :) hhaha kaya la sangat ! lol. Hilangnya beribu !! beribu tau !!

Lepas terkena dengan NE, daku terduduk, kawan jadi musuh, adik beradik mak bercakaran sepupu masam muka tuduh menuduh. Yang tak tahu RISIKO nak join juga, bila kena kelepet daku gak kena ganti. hello?? tapi daku ni  jahat ke ek? Ada duit sikit2 daku ganti juga. walaupun tanpa daku rela. Daku tak jerut leher kamu pun ajak join. Mengapakah bila dapat Po (Payout) alhamdullillah ! jula terbaik, mantap !! bila terkena, jula penipu ! penipu ! *(^&^$%!! kau maki hamun daku dulu yang kau puja² ? . Ok standart manusia........ 

Next episod... daku  just join tah hape² plan daku tak ingat, adalah group² yang wujud hanya 3 bulan, PO tak pernah dapat pun. kenapa nak ingat ye? Sebab daku redha. Bila redha daku memang mudah lupa nama malaun dan group yang songlap duit daku tanpa relaku. hahah Takpelah ALLAH kan ada, nak bagi rezeki lagi besar... kita redha :) kita redha... hmm part ni lost 2k...haha tang modal ingat. lain lain minta maaf !

Then, rehat seketika dari dunia invest, buka group kutu,  group kutu daku gak terbaik termantap. dah hampir 5 tahun stay sama sama. tak pernah ada masalah ! dah macam family ! Tu diaaaaaaaaa geng kutu FB ku.. tak pernah jumpa tak pernah peluk tium pun... semua gegel. :) terbaik la korang !! :) cuma setahun dua ni ada 2 kumbang terlepas, tapi tetap terbaikkkkkkk toqqqq !! Thanks ! Love this team to da max ! =)

Lepas tu, atiey jemput join EIG.. wahhhhhhhhh ni episod suka duka yang sangat sangat memberi impax negetif dalam hidup aku !! ........ dengan EIG bukalah group , admin by me lina rien and lead by atiey. hmm episod suka duka gado sayang semua dlam tu.. perli-perli? biasaa.. bukan senang nak manage lebih 1k ahli kan? =p . Wujudnya group K sebab plan PPP ni lah, Private Placement Program ! -----> gugel oi! apekah ia.... memang income gila banyak ! smpai sekarang belum dapat rasa seposen pun lagi, sebab sefahaman aku, flownya rumit !cuma sekarang, lepas setahun 4 bulan, proses tunngu....... Mudahkan la Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. terlalu banyak impian nak daku lunaskan dengannya kelak. ha ! sambung EIG ni... mula mula join dapat la first PO.. lepas tu buka plan merepek². terutamanya plan minyak, memang income tak masuk akal. bape modal tak aku ingat ( sebab aku dah redha) tapi po 9.9k. almost 10k. Are u crazy?? yes i am. !! masa tu otak daku ni lembab! takkan la tak boleh fikir logik ke tak ke ape ke kan??? dalam masa 3 bulan si senget tu keleper almost juta lebih 3juta.. wow kaya sekelip mata. and kerugian daku sendiri adalah almost 10k. sekian............... :( sedih tapiiiiiiiiiiiiiii nak buat macam mana?? perlu ke maki orang? dan duit tu dapat balik? kalau ya macam tu? mulai sekarang nak stat maki orang dan mungkin duit tu akan dapat balik ! yeayyyyy !!!!!!!!!! lol.hmmmm... 

But yang masih aku memberikan kata positif dan tanda sokongan daku pada satu program yang masih mood menunggu........ that's called 3P and G3P. Y ajula Y u are so positive? Coz, the bos still there, still keep u updates, buat fb baru sebab fb lama kena hack. nak sampaikan maklumat, masih kongsi peluang. ! Can't u see?? tidak bolehkah kita bezakan mana intan mana kaca mana permata? jangan semua sapu dan pukul sama rata. Seriusly and honestly im too tired with human's attitude. jujur. dah penat dan tidak mahu berkongsi lagi. Daku tunggu, kau pun tunggu, sama sama tunggu. please, don't persuade me . no more no more....... enuff. NOKTAH. cukupla kot kena cop BALACHI.  Korang bukan tahu....

Dengan pendirian sendiri daku dilabel kaki ampu kaki kipas, takpe, ALLAH kan ada. dia tahu niat daku hati daku jiwa daku. =) Selagi melayan sikap orang, kita tidak akan kemana mana. percayalah !!, hari ini, daku beli barang sikit, baki dalam maybank ada 1.02 sen. :) siapa kata daku kaya? banyak duit lebih? hihihi Aminkan shj. :) yang tinggal duit gaji yang tinggal berapa je tu lepas bayar hutang itu ini, tidak pernah daku merungut kerana apa? tiap tiap yang diambil tu mungkin BUKAN HAK KITA. BUKAN REZEKI kita.  
Jika kita menolaknya bererti kita tidak yakin rezeki tu ALLAH tentukan. bukan daku bukan Tn AA bukan sesiapa. ingat, tu... :) Dan tak kuasa dah daku nak g sejukbekukan orang. pandai sendiri panas, pandailah sendiri sejuk. dah besar kan? :p 

And i know, ada je yang mengambil kesempatan keatas diri ini yang serba naif. :) ambillah selagi mampu, selagi diizinkan oleh ALLAH :) Berkawan kerana sesuatu juga ramai, takpe, mungkin daku tidak tahu dan tidak kenal. lama lama keluarla sikap sejati bhaiiiiiiii...

Apa sahaja benda yang boleh jana income isha'ALAH daku akan ada, mcm BV.. buat tetap buat, BV ada problem atau penambahbaikan kesana sini mencari info dan maklumat nak share dengan orang bawah. keep sharing info.. ada juga yang menghasut supaya buat biz lain.. huhu. Thanks pada A yang bagi pinjam modal. Hutang tetap hutang. Ada rezeki lebih akan ganti, taknak terikat dengan orang. tidak mahu menaggung hutang....Sebab tu daku sangat berharap pada yang satu itu.Positif untuk diri sendiri tetapi selalu disalah erti, jangan sampai daku diam membisu, maknanya daku dah buntu dan naik fedup dengan sikap masing².

Bila happy....
terbaik laaaaaaa ! mantap !! bagus !! awesome !! Alhamdullillah !! Syukur !!

Bila sebaliknya ...
????? !! hermmmmmmm !!! , * perli * 

Adekah dengan memerli semuanya akan selesai? saya cadangkan perli tukar dengan doa, lebih baik lebih afdal ALLAH pun sayang.

Kesimpulannya, Semua orang ada masa silam, ada masa susah, ada masa senang. Dan kesusahan, kesenangan semua orang tak sama ! :)  Bersyukur kerana kita masih ada dan mungkin dipertemukan dengan orang yang SALAH sebelum orang yang BETUL ! 

:)
Kita tunggu pengakhirannya. Buat kali terakhir perkongsian yang tah hape² dari azula. :)
Im down to earth ! 

:) Good luck my self !