NUFFNANG

FOLLOW ME

Tahap FOBIA

Tuesday, March 11, 2014 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum, Selamat malam.
Semua orang ada tahap FOBIA.
Ni An gugel tadi. ada 130 jenis FOBIA.
Larat tak nak baca?

Keadaan psikologi 

Ablutophobia - takut mandi, mencuci, atau membersihkan
Acrophobia, Altophobia - takut akan ketinggian
Agoraphobia - takut akan tempat atau peristiwa di mana seseorang tidak dapat melarikan diri atau ketika bantuan tidak tersedia
Agoraphobia - takut akan gangguan seksual
Aichmophobia - takut akan benda-benda tajam
Algophobia - takut akan rasa sakit
Agyrophobia - takut nak melintas jalan
Androphobia - takut akan lelaki
Anthropophobia - takut orang atau berada di sebuah syarikat
Anthophobia - takut bunga
Aquaphobia - takut air
Arachnofobia - takut labah-labah
Astraphobia, Astrapophobia, Brontophobia, Keraunophobia - takut guruh, petir dan ribut
Atychiphobia - takut gagal
Aviophobia, Aviatophobia - takut terbang
Bacillophobia, Bacteriophobia, Microbiophobia - takut mikrob (sejenis mikro-organisma) dan bakteria
Bathophobia - Takut kedalaman
Blood-injection-injury type phobia - fobia spesifik
Chorophobia - takut menari
Cibophobia, Sitophobia - keengganan untuk makan, sinonim untuk Anorexia nervosa
Claustrophobia - takut akan tiada jalan keluar dan masuk
Coulrophobia - takut badut
Decidophobia - takut membuat keputusan
Dental fobia, Dentophobia, Odontophobia - takut doktor gigi dan prosedur pergigian
Disposophobia - takut disingkirkan atau kehilangan sesuatu
Dysmorphophobia, atau gangguan dismorfik badan - takut akan kecacatan tubuh secara kenyataanatau khayalan
Emetophobia - takut muntah
Epistaxiophobia - takut pendarahan hidung
Ergasiophobia, Ergophobia - takut kerja atau takut akan pembedahan
Ergophobia - takut bekerja
Erotophobia - takut akan percintaan seksual atau soalan seksual
Erythrophobia - terlalu malu
Gelotophobia - takut ditertawakan
Gephyrophobia - takut jambatan
Genophobia, Coitophobia - takut hubungan seksual
Gerascophobia - takut menjadi tua atau penuaan
Gerontophobia - takut menjadi tua, atau kebencian dan ketakutan pada orang tua
Glossophobia - takut berbicara di depan umum
Gymnophobia - takut telanjang
Gynophobia - takut perempuan
Halitophobia - takut bau mulut
Haptephobia - takut disentuh
Heliophobia - takut cahaya matahari
Hemophobia, Haemophobia - takut darah
Hexakosioihexekontahexaphobia - takut angka 666
Hoplophobia - takut senjata, khususnya senjata api
Kinemortophobia - takut akan zombi
Koumpounophobia - takut jahit butang
Ligyrophobia - takut bunyi kuat
Lipophobia - takut / menghindari lemak dalam makanan
Medication phobia - takut ubat
Megalophobia - takut besar
Mysophobia - takut kuman, pencemaran atau kotoran
Necrophobia - takut kematian dan mati
Neophobia, Cainophobia, Cainotophobia, Cenophobia, Centophobia, Kainolophobia, Kainophobia - takut akan pembaharuan
Nomatophobia - takut nama
Nomophobia - takut  atau risau tiada telefon atau kehilangannya
Nosophobia - takut dijangkiti penyakit
Nosocomephobia - takut hospital atau klinik
Nostophobia - takut pulang ke rumah
Nyctophobia, Achluophobia, Lygophobia, Scotophobia - takut akan kegelapan
Oikophobia - takut persekitaran rumah dan peralatan rumah
Osmophobia, Olfactophobia - takut bau
Paraskavedekatriaphobia, Paraskevidekatriaphobia, Friggatriskaidekaphobia - takut hari Jumat tanggal13
Panphobia - ketakutan daripada sesuatu atau ketakutan berterusan daripada punca yang tidakdiketahui
Phasmophobia - takut hantu
Phagophobia - takut menelan
Pharmacophobia - sama seperti fobia ubat
Philophobia - takut cinta
Phobophobia - takut mempunyai fobia
Phonophobia - takut bunyi kuat
Porphyrophobia - takut warna ungu
Pyrophobia - takut api
Radiophobia - takut keradioaktifan atau sinar-X (X-ray)
Sociophobia - takut orang atau keadaan yang sosial
Scolionophobia - takut sekolah
Scopophobia - takut memandang atau menatap
Somniphobia - takut tidur
Spectrophobia - takut cermin dan refleksi sendiri
Taphophobia - takut kubur, atau takut ditempatkan di kubur ketika masih hidup
Technophobia - takut teknologi
Telephone phobia - ketakutan atau keengganan membuat atau menerima panggilan telefon
Tetraphobia - takut angka 4
Thanatophobia - takut mati
Thermophobia - takut panas
Tokophobia - takut melahirkan
Traumatophobia - takut mengalami kecederaan
Triskaidekaphobia, Terdekaphobia - takut angka 13
Trypanophobia, Belonephobia, Enetophobia - takut jarum atau suntikan
Workplace Phobia - takut tempat kerja
Xenophobia - takut orang asing, atau alien
 
Kalau yang AN perhatikan, most of fren An fobia jenis ni
 
1. Atychiphobia - takut gagal
2. Decidophobia - takut membuat keputusan
3. Disposophobia - takut disingkirkan atau kehilangan sesuatu
4. Phobophobia - takut mempunyai fobia
 
Hahaha... betul tak??
Ramai antara sahabat An mengalami kegagalan. Sampai semua benda FOBIA.. Macam An selalu sangat ingatkan. Inilah RISIKO yang kita nak atau taknak, mesti atau wajib hadap. Dalam setandan Pisang, tak semuanya BUSUK, dalam ramai orang yang berkongsi PELUANG, tak semuanya PENIPU, PENCOPET atau si KELEPET, mungkin yang ada inilah yang betul2 ok. :) Trust ur Self. Bila kita ada rasa was was, syaiton jahat tau. Menghasut kita.
 
"heyyy.... minta REFUND ... ni pun sama macam plan plan lain tu...."
hahahha Nampak tak? An pernah kata yang perasaan was was ini membunuh. Benar sama sekali!
Mungkin ALLAH temukan kita dengan orang yang SALAH. Mana tahu yang ada ni adalah yang benar. :) Ini bukan penyedap hati, tapi AN cuba bersangka baik. :) ada rezeki tidak kemana. An sendiri rugi lOrrrrr ;) kiki....
 
Korang Fobia ape erk?
kalau AN - An mmg fobia ni Medication phobia - takut ubat
hahahah ubat air takder hal.. sebotol An boleh bedal sebotol takde hal. tapi kalo ubat tablet...bercintaaa seyyyy nak makan. huhuhu kalo sakit yang memang tidak tertanggung baru An gagah juga nak makan. And another Fobia An adalah dengan Snakes.!! hurmmmmmm sape kalo ada dengan AN tahulah.. iklan dia kua kat TV pun AN boleh baling benda yang ada pd AN kat TV. haah aamponnnn........ lagi kalo scroll up newsfeed kat FB tetibe de gambo natang tu, hp AN ni kena baling. Kalau AN read paper, tetiber ada gambo natang tuu AN campak terus paper tu . hahahha sian ......
 
;)
 
Oklah korang. Semua orang ada tahap FOBIA masing2 yang tersndiri kan...
Cuma KAWAL sebaik baiknya jangan smpai membunuh KEYAKINAN.
 
Peace.
Good night!
 
Love - AN