FOLLOW ME

December 29, 2013

30 Days Blogging Challenge : Hari kesepuluh : Pengalaman menjadi ibu.

Assalamualaikum.
Siapa sangka, ibu muda. Hahahah Masuk LR nurse tengok alahaii, kekanak ribena lagiii haa. kihkih, Layanan staf nurse @ Hospital Putrajaya pd tahun  2003 tu memang superb! sama juga layanan di hospital sama pd tahun 2010, super duper terbaekkk... bagi AN la kan :)

Anak pertama me disahkan preggy .. me pregnant 5 month masih melontar bola boling. Haaaaaaa kau berani? kihkihkih. haaaaa mak muda la katakana semua langgar :p hihi. Alamdullillah ok takde pape. Orang kata, lau preggy jangan nak manja sangat, jangan malas sangat, t anak ikut perangai. hahhaha AN main bedal jew. :) Alhamdullillah lah kannnn :p MOM to BE adalah 1 perasaan yang sukar nak gambarkan. Bila tengok pregnancy positif rasa nak g lompat bintang time tu gak!! hahahah, pastu g klinik double konfemkan, lagiiiiiiiiii la rasa nak start jump! ahakzzzz ... kihkih..

Apabila sah preggy banyak benda bermain difikiran AN. hahahha Aiyooo macam mana nak beranak nanti? Tak putus berdoa agar anak dlm kandungan lahir sempurna, bla bla, An ni suka membaca, sampai over membaca sampai sendiri naik takut dengan macam macam pengalaman ibu lain. hahah hamek ko. :) Smpai bila AN takut sangat, AN story kat husb, last last dia kata " boleh tak jangan macam macam sangat? jangan nak baca bukan bukan sangat?? " hahahaahha kena satu das!! :p Tapi alhamdullillah pengalaman AN , AN ingat smpai sekarang, Alhamdullillah ALLAH permudahkan. Syukur sangat sangat :) Jom intai fav AN time preggy.hahahah sama tak kita ni agak nya??

1. Hantu Kopi dan habuk kopi
Orang kata jangannn, nnti anak ko hitam. huuuuu Alhamdullillah anak AN dedua cerah, lagi cerah dari AN. hahah abissssss lau minum sirap anak merah ker? lau minum oren anak oren? kihkih. yapedaaaaa....... kalau cakap minum kopi bahaya sbb caffeine AN terima.

2. Suka masak tapi kurang suka makan. So mangsanya adalah encik husband. ahhahahah sory yeeee... :p

3. Suka berjalan, Smpai ke saat akhir nak bersalin berjalannn je la kau jemahhhhh, mujur AN jenis kaki tak bengkak. hahah lau tak asik beli sandle jer. wakakakaka

4. Suka kumpul DVD wrestling . hahah pelik kan AN? smpai sekarang AN still simpan DVD cuma tak lalu nak tengok. ahahhahahah kihkih :p

Cukupla 4, ada banyak lagi sebenornye, tapi AN nak cerita pengalaman menjadi ibu. :)

Bila kita jadi seorang ibu, kita kena persiapkan mental kita 100%

1. Time mengandung, dugaan morning sickness etc
2. Time da nak due, contraction...
3. Time bersalin, belajar nak push out the baby. hehehe kedua dua anak AN, AN push 3 kali shj.
4. Lepas bersalin, nak berpantang pulak.
5. Dugaan nak BF bby
6. Dugaan tidak cukup tidur
7. Dugaan baru nak belajar handle ragam anak
8. Bila anak dah macam macam perangai, pulakkkkkk nak kena study. heheheheh :)

Anak no 1 dan no 2 AN sangat berbeza. Si abang sangat dengar cakap, sangat cool, diam tak banyak cakap. Yang si adik amat contra, asik pokpek, cakap die, dier je... tapi kena ajar juga tak boleh macam tu. haha. AN kemas bawah, dia terabur kat atas, haha mau kau tak stress?? :p

Alhamdullillah, AN sayangggggggg sangat amanah ALLAH ni, AN cuba didik sebaik mungkin. Insha'Allah.

Allah beri kita macam macam pilihan,
Jika kita tidak berpeluang menjadi ibu lagi, kita berpeluang menjadi isteri atau anak yang baik. Jika kita diberi peluang menjadi ibu, kita harus buktikan kita mampu menjadi ibu yang tebaik.
Tiada ungkapan yang terbaik dapat gambarkan perasaab menjadi seorang ibu.

Anak sakit kita lah dokter
Anak Gelisah kita lah kaunselornya
Anak happy kita kawannya
Anak sedih kitalah bahunya
Anak lapar kitalah chefnya
ahahh ape lagi? BANYAKkkkkkkkkkk ta terkira !!!

Proud To Be MOM.
Apiz - 31/5/2003
Ayiz - 15/11/2010
Mama Loves U both

Go GiRL. GIrL Power!

AN-Sayang

0 comments:

 

. Template by Ipietoon Cute Blog Design