NUFFNANG

FOLLOW ME

Ramadhan dan PARAM

Monday, August 05, 2013 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum semua.
Ya Ampunn..baru berkesempatan nak update blog ni. Sejak bizi dengan macam macam program kat FB ni kan.. I memang bizi giler. Kat opis sure la bizi dengan keje, tu oun menyelit gak online FB via Phone. hahahahah Janji keje ai setel k. So jangan nak layan ai macam dak sekolah !! =p 

Now nak cerita tentang juadah berbuka puasa sepanjang bulan Ramadhan ni.
Kalau 2 tahun lepas, full 30 hari g PARAM. Wajib ai beli is murtabak. senin murtabak, selasa murtabak rabu murtabak. hahahhahaha,. and selang seli dengan roti john.. Boleh kata sehari abis RM20-25. 

Tahun lepas pergi PARAM 15 hari. Puasa yang pertama .. 15 hari puasa ke dua da start berbuka dalam kereta dan makan kedai dan take away.... Kira berjaya gak laaa sebab niat nak kurang g bazar .. makin lama makin tak sedap. Makin mahal lak tu. labu labu labu...

And this year !! 2013, pergi PARAM 3 kali sahaja. Kali pertama pergi masa puasa day 2. Nak makan nasi beriani. So beli laaaa..... set beriani kambeng RM15 each. Beriani ayam merah RM12. Makkkkkkkk ai... pastu si apiz nak nasi ayam la ape laaaa M6.50 each !! aku buat lagi sedap ok.
 * ni bukan velagak, tapi  kenyataan  
Lagi 2 kali tu aku g beli Murtabak ....... satu 3.00 sedap boleh tahan but kuah dia sangat gagal !! rasa masam pun ada. Kuah semalam ke der? huhuhuhu kecewaaaaa but murtabaknya aku telah je laaaaaaa. dah fav sangat kan? =p 

 So, marilah share ape yang aku masak........ ni yang sempat aku snap eh.... yang tak sempat tu da selamat masuk perut ok? =p Sebenarnya lagi puas makan makanan yang kita masak. TERjamin bersih. TERjamin sedap tu tak pasti sebab aku masih amatur. hahahahaha 

Layan la pixca ..  A
Sayur kacang panjang goreng, Ketam goreng rempah, ikan goreng, sup suhun, sambal belacan, samosa, karipa dan otak otak goreng , pau kacang merah 


 Layan la Pixca B
Stew daging , ikan goreng , sup suhun kentang , sambal bilis kentang , pizza dan keledek rebus gula melaka


Layan la pixca C
Bayam tumis, bilis dan kentang goreng , sup telur, daging blackpeper, ayam dan ikan goreng, pizza ayam dan agar agar 
 

Ada juga aku masak bihun goreng, nasi goreng, mee goreng, kuew tiow goreng.. ikut mana sempat.... janji kenyang kan? Alhamdullillah. Jimat sangat sebenarnya bila masak tok berbuka. Kalau beli lauk RM50 boleh masak 3 hari.kalau pegi bazar beli makanan berat kurang kurang RM20  sah melayang.....

Oh ! Tahun ni aku tak beli roti John sebab da terer buat sendiri. hahahahaha..
Tahun depan nak belajo buat murtabak lak. ahaha pasni tak yah g bazar! 
lalalalala 

Ok u all......... ni pasal makanan....

Hoi? tak tahu PARAM tu apa??








PA --------- PASAR
RAM -  RAMADHAN

Sesuka ati je shot form kan eh?

Bye !!