FOLLOW ME

October 23, 2012

Berniaga



Salam =)
Bila nak bercerita tentang berniaga ni,  teringat masa mak dan abah sendiri berniaga. Abah jenis sangat-sangat pemurah!. Kalau boleh, kuih mesti besar! katanya nanti x kenyang. ha ha .. macamlah die yang nak beli kan? Tu maknanya, abah fikir perut pembeli... Bayangkan lah diri kita adalah pembeli... Adekah kita akan mengulang beli dekat gerai @ kedai yang tak sedap? atau dalam erti kata lain, cacamarba dan berniaga asal boleh kata ko? ;p

Abah dulu... klu kuih pau goreng die kemek, pun tolak tepi.. so, kitorang adik beradik berebut la makan kuih penyek2 tu.. hahaha.. lain kali mak buat banyak² la yang penyek, kenyang kitorang ! ;p Macam tu gak kalo abah ngan mak wat catering dulu. Klu nak buat menu, lengkap... buka selera ngan manisan la, pisang la... ape la.... pastu kalau gulai ayam ke daging ker.. abah tanak der main bedal buat dan potong. Potong kena cantik. Ayam takmo kecik sangat la bla bla... hahahah pastu, lengkap sambal belacan dan ulam-ulam.. bagi free jer.... hmmm.. rindulah zaman tu. Lepas mak abah tungkus lumus siapkan caterer food, aku dan arwah azmee la tukang angkat ke bawah.. masuk kete proton lama abah tu.. BCQ 15*6 hahahha...susun elok-elok, kang terbalik, ape pun tak dapat! Pastu, arwah azmee la ikot abah g antar makanan kat bilik mesyuarat yang buat tempahan, aku? kemas dapurrrrrrr lor ;p

Pung pang kemas dapor, siap ke sekolah petang. penat hoiiiiiiiiii! tapi abah bagi extra rm2. sebagai upah! :D banyak tau RM2 masa tu. Skang anak aku sekolah rm2 1/2 hari... Aku sekolah pagi sampai petang rm2. hihihhiiihi.. tapi bawak bekal air la.. :P hiiihihi... Pastu, mak kiter kan dah siap masak tok catering, kita bawak la bekal... RM2 tu, simpan masuk tabung! sebab kita nak suro abah beli game TV! nak lawan dengan angah ! ;p hahahahahhaha

Orang skang ni berniaga ...ala kadar jer...

Roti John DULU,
Penuh ngan daging @ ayam cincang , sayur ... telur tebal.
Roti John SEKARANG,
Jangankan daging ayam cincang, timun seketul, sos cili cair + air , mayonise masam giler ( yang murah nye kot?;p

Murtabak DULU,
telur x kedekut, isi ayam banyakkkk, bwg sikit2 aje..
Murtabak SEKARANG,
tepung lebey, so.. murtabak jd keras, isi ayam sikit, letak perasa aje.. bawang besar 1 biji ! murtabak bawang! kah3

Nasi lemak?
Dulu...
nasi lemak 50 sen yang popular tu......... ada nasi, ikan bilis3 eko, kacang 3 ketul, sambal cukup dengan nasi, dalam daun pisang lagik.
Klu dulu, nasi lemak RM2.00 dah dapat nasi lemak ayam.

Skang ni?
Adui, sedeh.
berniaga la dengan ikhlas. Nak bagi orang makan kan? Kalau sedap... orang akan mengulang datang beli. Kalau tak sedap, mahal plak tu.. memang orang SEKALI je la akan beli........... lepas tu TENGOK jer ;p


0 comments:

 

. Template by Ipietoon Cute Blog Design