NUFFNANG

FOLLOW ME

Kongsi " Cari kerja ada caranya " Tips interview ...

Monday, May 14, 2012 3 Comments A+ a-

Juz share dri perkongsian ilmu wacana buku " cari kerja ada caranya ". JIKA ..... 1. Kamu antar resume, dan selalu dipanggil interview, tapi tak penah @ susah nak dapat kerja.... MUNGKIN...

1- Resume kamu bagus dan menarik, tapi bila interview, ur first impression failed U. Mungkin cara duduk, cara jawab, cara pandang n so on.

2 - Jika antar resume, tak penah dipanggil interview ...maknanya : UR Resume is Teruk. Sila baiki yek! :)

Or else : maybe takde rezeki lagi :)

Semasa interview.......

Don't say :

A) I WILL TRY
* org tu nak cari org yg dipercayai untuk bantu biz dia, then kau nak CUBA2 ?? Haha, kalau aku pun CUAK nak gajikan orang nak cuba2 :D

U should say

A) I WOULD SHARE
* saya akan kongsikan pengalaman / (jika ada) dan segala kepakaran saya untuk memajukan biz tuan / puan.

** buat kajian ttg syarikat yg ingin di mohon :) menunjukkan anda alert!

Good luckk

Respon FB Frens : Encik FSA :)
Sy prnh interview dgn public listed cmpny, kontrktor kelas A. GM sndr yg jd intrviewer. Dia tny,

"u ada knwledge tapi u xde xperien, so how i can employ u dlm cmpny i?"

hahahah...(dgn hati mendidih) sy mjawab,

"jika tuan & semua cmpny sy prgi tak bg saya pluang utk buktikn knwledge saya, how can i gain my experience!"

....itu GM tenung terbeliak tgk saya...hahahah...slps sejam kuar dr bilik interview..."En. FSA, esok datang keje aaa.."(seorang amoi dr cmpny tu call).. Hehehehebattt...kuang kuang kuang

Seee!!!!! Pandangan dan tafsiran pertama saaaaaangat penting! Jawab dengan FAKTA dan TELUS serta YAKIN!

KaNnnnn........ :)) semoga info ini bermanfaat buat kalian!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

3 comments

Write comments
zera eira
AUTHOR
May 14, 2012 at 12:50 AM delete

wahh. berguna nya. :)

Reply
avatar
Muttallif
AUTHOR
May 14, 2012 at 6:15 AM delete

Apa yang paling penting dalam satu interview "Dont Bluf".

Macam soalan diatas, Ada pengetahuan tapi tak ada pengalaman, terus terang memang satu perkara yang bagus :)

Kerana mereka ingin melihat keyakinan dan cara kita dalam menangani tekanan. Kalau asyik mengelak dan tidak yakin, mereka pun tidak akan yakin untuk memberi kita kerja. :)

Nice

Reply
avatar