NUFFNANG

FOLLOW ME

Biz + Tagging + FB ?

Wednesday, April 18, 2012 3 Comments A+ a-

Holla!! . Nak berkongsi sikit fungsi FB dan etika berniaga. Tidak dinafikan, FB (Facebook) salah satu saluran perniagaan yang sangat bagus. Kita boleh 'tagging', boleh share 1-1 gambar item, boleh buat 'page' , boleh create 'group' dan macam-macam lagi. Tapi, tentu ada etika nya kan?

Masuk bulan lepas dan sepanjang aku menggunakan 'facebook; ni, da terlalu banyak kali daku keluarkan 'warning' soft reminder adala 3 bulan sekali, da berjadual dah! ha! ha! ha! =p

Yer, daku tahu, 'orang' itu menjalankan kerja dia, mencari rezeki dengan menge'tag' orang lain, jika tuan punya FB tak minat, mana tahu, kawan-kawan kepada tuan punya FB minat pulak, dalam masa sama kita mempromosikan produk yang di 'tag' oleh peniaga itu. Bila kita membantu peniaga tu, dan dia pun dapat rezeki hasil dia 'tag' kita tu, dapatlah sikit pahala kat kiter ye? Ok. Alhamdullillah. Itu yang baiknya. Ada lebih baik jika peniaga tu meminta izin untuk menge'tag' tuan FB tu kan? Dapat redha manusia, takder lah kena sumpahan. kih! kih! kih! Dannnnnnnn, bila diberi izin untuk 'tag' janganla kamu-kamu 'tag' tuan FB satu album!. 1 - 2 gambar sudah cukup. Nanti tahulah orang nak view album yer! .........

Ada juga orang yang takder budi bahasa. Kenapa? Dah la 'add as friend' takder mukadimah pengenalan diri, main add jer, dah tu, bila tuan FB da 'approve' taraaaaaaa......tak sampai 5 minit, tuan FB da kena 'tag' 1 album. Tak ke tuan FB tu hangin 1 badan? Ni pengakuan daku yer, sebab daku da selalu kena. Terus daku 'unfren' itu orang.

Sungguh takder etika.

REQ FREN - APPROVED - TAGGING 1 ALBUM.
pergh...
kau fk la sendiri mana baik dan tak eh?


3 comments

Write comments
miya
AUTHOR
April 19, 2012 at 10:56 AM delete

hihi.. sabar je lah. org cari rezeki.

Reply
avatar
April 19, 2012 at 11:21 AM delete

Beb..aku pun dah unfriend sorang member..add request friend..aku approved..xda cter benda lain, promote produk je..bt penuh halaman aku je dgn ayat2 power produk tu..last2..aku terpaksa remove sbb jemu tengok..nasib dialah..

Reply
avatar