FOLLOW ME

March 15, 2012

Bukan nak kondem org BIZ tapi cara n cakap tak hagak2.......

Pernah didatangi seller?
Pernah didatangi kawan yang daaaa lama tak jumpa?
Pernah didatangi kawan se pe ja bat ?
Kenapa?
Da lama tak jumpa tetibe carik balik?


Rindu? OK rinduu la sangat kan!.
Teringat? OK . Teringat la sangat kan?

T E R I N G A T. Sbb ni la kengkawan yg boleh tolong ko dlm bisnes kan? Untung sabut timbul, untung batu tenggelam........

Ok, takde salahnya buat bisnes ape pun. Tapi cakap berlapik sket boleh? Tak minta lapik banyak pun.. Sikit pun jadi lerr....

Ok. Story. Kau keje gomen, kawan kau yang bis ni pun keje gomen. Tapi nape mengkondem kengkawan yang keje gomen neh? Kau x keje gomen? Huuuu....... Siap cakap...

" Buat biz aku ni, boleh untung 5-6 k sebulan"
Ok! Kalau da untung 5-6 k sebulan, apehal yang kau still keje gomen lagik?
Aku? Still keje gomen sbb aku nakkan pendapatan tetap setiap bulan. Senang nak calculate. Ha ha...

" Watpe keje gomen, keje banyak gaji ciput"
Ok! Keje banyak gaji ciput eh? Abes tur... Awat yang kau pun masih nakkan gaji yang ciput neh?
Aku? Walopun gaji ciput, aku takyah kesana kemari pujuk org juin biz, abes waktu keje balik, dtg pagi, buat keje, petang balik, ujung bulan dpt gaji. Kalau biz? Kau tak buatn kau pun tak dapat 5-6k tu!

" Bukan susah biz aku, tak yah cari orang, orang cari kita"
Eh?
Yang kau cari aku, kawan da berabad tak jumpa ni hape? Errr...bukan cari eh?

"Buat biz aku ni da boleh pakai bmw 3 series tau, dlm masa 2 bulan"
Eh eh eh?
Abes? Kau buat da setahun, still kete tu gaks. Mana 3 series ko?

Camni la kawan.. Aku tak kondem orang nak buat biz. Aku pun duluuuuuuuu buat marketing neh. Ebook, prepaid, bulk sms, n macam2, MLM la hape la... Memang diajar untuk cakap "besar" sentiasa..... Tapi.... Sila berpijak di bumi yang nyata eh? .. Kau kondem org keje gomen, gaji kecik n so on..but @ the same time kau pun masih keje n masih dpt gaji ciput.

Ape cer ni ?
Ok, sila jangan pomot biz sama haku dah. Biz2 MLM dan seangkatan dengannya da lama aku tinggalkan. Udoh2 la nak menipu hakuu.. Ok!

Berbisnes kena jujur. Cerita jujur, buat jujur, tunjuk yang jujur. Insya'Allah sukses. Jangan cerita gempak, tapi hakikatnya apa pun tarak!

Cheeewah! Cam pantun laks... :p

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

1 comments:

Yana Libra said...

hehe..kena hati2 dengan MLM ni..~

 

. Template by Ipietoon Cute Blog Design