NUFFNANG

FOLLOW ME

Bila X cukup Ongko$

Tuesday, January 24, 2012 0 Comments A+ a-

Aha..Sure korang ada mengalami masalah tidak cukup duit bila gaji awal kan? Kalau bukan kau orang pun, salah seorang ahli keluarga ke, kawan-kawan ker, sedara mara ke kan? =)

Kenapa eh? Alhamdullillah, aku tak pernah alami masalah tu. Cuku-cukup sampai 23-25 hb adala berbaki sikek even tak banyak. Oh!! mungkin sebab encik somi aku ni penCERMAT dan berDISIPLIN bab dwet neh. Even gaji 13 hb, dia tetap akan manage gaji last month kasi cukup sampai 25 hb. Yang da masok lam acc 13 hb tu, dia wat-wat tak nampak je. Ade bagusnya kan?

Then, ada jumpa kawan-kawan ' gali lubang tutup lubang' ? Maknanya, wat loan sana, tutup lubang sini. Hmm, sampai bila nak abis yer yunk? Kalau SEKALI kita buat camtu, shud be no.problemo. Tapi kalau kerap, bape sangat la baki BERSIH yang ada? sebab sure bayaran monthly tu da bertambah banyak kan?..

Then, u main collection kutu, then TOLONGla jangan masukkan pendapatan main kutu tu sebagai pendapatan tetap u ols. Coz, kita tatau sampai bila nak men kutu neh, adakah anda pasti men kutu ni takdo masalah?? .. PLEASE jangan masukkan income men kutu untuk buat bayaran BIL tetap anda, seperti Astro, Court, Hp, Bil Air dan Api segala. Katakanla TETIBA tak main kutu dah, mana nak cekau extra money untuk bayar bil-bil tetap neh??

Sama juga kalau Gov istihar kenaikan gaji @ elaun @ bonus. Sila jangan campur dulu! Da ada kat tangan, sukati la kau nak belanja buat apa.!! - Ini cuma ingatan dari aku jek. Sebab selalu juga dengar luahan tak cukup duit la, gaji awal....bla bla bla.... ^^