FOLLOW ME

March 24, 2011

Kab Ba Ro Kaf Alif Ta Nun

Apekah?
Keberkatan.

" Kalau dilihat kepada keberkatan rezeki, Allah mengurniakan kepada seseorang itu harta benda. Semakin banyak harta bendanya maka semakin banyak dia membuat kebajikan, semakin bertambah takwa dia kepada Allah. Hidup dia dirahmati Allah dan dijauhi dari segala bala bencana di dunia dan azab di akhirat.

Kalau tiada keberkatan, walaupun harta bendanya semakin bertambah, hidupnya pasi tidak akan bahagia dan semakin jauh dia daripada mengingati Allah s.w.t.

Dengan sebab itu maksud keberkatan yang sebenar ialah bertambah kebaikannya dan ketaatannya kepada Allah s.w.t. "

Terpanggil untuk berceloteh tentang Kab Ba Ro Kaf Alif Ta Nun ini .

Berhutang.
Hutang sesama manusia harusalah dijelaskan seawal yang boleh.
Kalau da bawa ke mati? Tidakkah menyusahkan kerabat yang masih hidup seperti mak ayah, anak-anak, isteri, suami? .. kawan tak mungkinn nak bantu.. * walopun ada sebilangan KECIL yang begitu.

Hutang Perabot.
** Kau ingat kau pandai, kau daftar beli perabot alamat lain, kau duduk alamat lain.. lepas tu, kedai perabOt tak dapat carik kau, kau pulak wat bodho je.. PATUTke? .. mengguna pakai perabot-perabot yang ada ? ? ? ..~

Hutang Makanan
** Ni lagi la jangan wat main, benda makan ni masok perut, jadik darah daging. ALERT la banyak² ... Kot² mengOrder kueh raye ke, kerepek ke, juz ke ape ke.. sila la NOTEkan, supaya tak lupa nak bayar.. keeeeeeee buat-buat lupe? =p

Ni lagi contoh situasi Hutang MAKAN

A: Jom pi mekdonel.
B : Jom (tanpa berfikir panjang)
A : Order set sendiri
B : pun Order ser sendiri
A : kuar duit nak bayar
B : errrrrrr, bayo pakai wet kau dulu lah yer, T aku bayo kat kau, TAPI, sampai sudahhhh kau tak bayar . Kau ingat aku ni bukak pusat Kebajikan ker? huhuhuu........

HUTANG masa
** Kalo bekerja, janganla curik² mase nak berFB, berbelogging... kalau curik masa 5 menet, diganti 10 menet takpelah.. ni kauuuuuuuuu sharp kol 5 mau balik.. keh3x .... so camner?

Dan banyak lagi jenis² HUTANG. Hutang nyawa dibalas nyawa. BetOL ke? .. Kalau Utang TUDUNG? nak minta Tudung gak ker? kalau dah pkai, ai tanak ler.. huuuuu wat per! jual pun tader rege wehhhhhhh......~ Hutang Budi? Dibawa mati.. Hutang MAKI? ....sendiri sakit ati.. walaweh.. tahniah ajulaaaaaa, berjaya merapu! kah! kah! kah! =p

Selamat maju jaya meninggalkan HUTANG k!
Ajulaa juga ada Hutang, Hutang Beng. Tapiiiiiiiiiii, tiap² gaji bayar , Bil Enpon, Ratus² pun bayar, Bil astro, pun bayar, Bil api air pun bayar, perabut pun bayar................

Opssssssss : Bacelah KISAH KEBERKATAN di sini

1 comments:

Yan said...

masa mangajar dulu akak culup takut dgn rasuah masa. Now bila dapat contact balik my ex student, selalu mintak maaf kalau akak ada buat silap masa ngajar dulu.

 

. Template by Ipietoon Cute Blog Design