NUFFNANG

FOLLOW ME

Hantu Ketam yO! =p

Sunday, March 20, 2011 1 Comments A+ a-

Today's ent3 mau citer tentang cara ajulaa masak ketam, samada ketam masak lemak, or goreng.. very derr simple dimple..
Cepat dimasak, sedap di makan... ahakz =p
*****
****
***
**
*
Ini ketam goreng yo!
Sonang yo!
Cuci ketam, bersihkan, buang kulit ka apa ka yang tak patott
then tabur kunyit + garam sampai sebati
then, tunggu minyak panas..
Goreng sampai tenggelam yo! ..
goreng sampai nampak merah2 ni haaaaaaa
^^^^^
^^^^
^^^
^^
^
-
-
-
-
Jeng - Jeng Jeng...
Ni plak cara ajulaaa masak ketam berlemak-lemak.. keh3x =p
*
*
*
BAHAN-BAHAN
Of kos la ketam kan?
Then, Bawang besar (hiris²)
Bawang putey ( hiris² gaks )
Serai ( ditumbuks )
santan.. (ai guna santan segera ..santan kotak.. )
1 kotak tok 2 ekor ketam, kalo 4 eko.. maknanya,.. 2 kotak la kan? =p
garam secukup rasa
Nak lagi walaweh... bawang n bawang putey ditumbuks .. =p
Ni tak tumbuk sebab nak cepat..
cili merah tu ikot suke.. kalo suka pedas, letak cili api.. phewww
ni sebab makan dengan di apiz.. dia memang tak tahan pedas...
so, mama n papa kena polow =p
Terus ...
-
-
-
-
-

Panaskan minyak
bila dah panas, tumis bahan tumbuk tadi.
Sampai naik bauuuuuuu .....
pastu, masukkkan santan..
Kacau² sampai 2-3 minit
masukkan ketam.. dan garam secukup rasa
then tutup periuk.
*
*
*
ni la upenyer.. fes step..
ketam belum masak memang kaler begini okeh..
oleh kerana gas da abes..so, ajulaa guna periuk letrik.. ngeh ngeh ngeh..
-
-
-
-
-
after 15 minutes ,
jeng jeng jeng........
ketam da berubah warna..
ni dah masak la ni..
cuma kena tunggu kuah pekat sket.
nak lagi sedap ley letak kentang.
tapi ajulaaa malas... wakakak =p



Ok Done.. leh makan dengan nasi panas - panas.......