NUFFNANG

FOLLOW ME

Stail Aku =p

Saturday, January 29, 2011 1 Comments A+ a-


Hari ni, apiz minta nak makan nasi ayam. Oleh kerana si kecik ni dok meragam ekk ok ekkk, so.. aku malas nak jalan g paso semata² nak beli nasik ayam dier, plus aku keletihan sangat². huh! Idea....bila datang gile rajin akuuuuu tu... mula la, mengOfferkan diri tok masakkan anak bujang aku nasik ayam okeh...secara deatilsnya, aku kira, ini kali ke-3 aku masak nasik ayam. hohoho! .. salu memang aku beli jek .. sebab pk rumit ahhhhhhhhhh...tapi bila dah TERajin tuh... ehh ! sonang bai tuuuuuuuuu nak buat... Kos memasak nasik ayam stail aku ni adolah less 15 RM okeh.. tapi, bahan² der like ayam, halia, kayu manis, bunga lawang, daun sup, perencah sup, cili merah, sume leh pakai dan boleh buat lagi sekali nasik ayam okeh!
-
-
-
-
untungnya masak sendiri adelahhhhhhhhhh, kita leh tambah bape kali pun nak tambah selagiiiiiiii nasik tu ade! ... =p
-
-
-
herm..
Ayam.. asal ayam aku tu itammm? hehe mestilah itam weh.. da aku perap ngan kicap cair + kicap pekat + sos tiram + bawang putih & halia tumbuk then campur dalam bahan perap tadi yeh.. biokan selama 15-20 minit * so, leh la kau men Fb jap.. wakakka
-
-
-
Sup aku lak.... ape eh bahan der? Air rebusan ayam + kiub ayam knorr + bawang putey + bawang merah + halia * bahan ni tumbok , then campurkan la dengan perencah sup bunjut, kayu manis, dan bunga lawang seketuiii ...jangan lupe tambah garam skett
-
-
-
cili? lagi senang gilos, cili merah + bawang putey + garam + gula + air rebusan ayam = blend then masak dalam 2-3 min :) ..
-
-
-
last but not least , NASIK.. ni aku hentam ikot suke aku jek..sebab 6 bulan lepas, aku wat jadi gak rase nasik ayam.. heh, butter 2 sudu, bawang merah + bawang putih + halia = tumbok, then tumis bersama² bunga lawang dan kayu manis 2 ketuiiiiiii, pastu hangpa basoh beras, letak air * kurangkan dari biase.. bakinya ditambah ngan air rebusan ayam, then masukkan bahan yang kita tumis tadiiii, tutup. then bior piuk letrik wat keje...........
-
-
Okeh! Skang akuuuuuuu dah lapo.. siang tadi pas tonoment kami bedal mekdonel jek.. huhu, perot aku yang kecik ni kater ' tak cukop!!! =p' ...

p/s : rupe tu taderla sangatttttt, rase tu boleylaaaa hehehe

1 comments:

Write comments
Yan
AUTHOR
January 29, 2011 at 10:07 PM delete

Sedap tu.. Nak sikit.. dah lama dah tak makan nasi ayam..

Reply
avatar