FOLLOW ME

November 18, 2010

PERBEZAAN ♥♫♫►♫

Malam ni saja nak menghapdte tentang beza preggy fes dan seken :)
Walopun satu mudah, satu agak sukar ,
kedua-duanya adalah 'anak' ... dan setiap anak itu ada rezeki masing² kan?
HARUSLAH bersyukur dengan kurniaan yang sangat istimewa..
Apetah lagi kita dikurniakan dengan anak yang sempurna fizikalnya.
Untuk mencorakkannya? terpulang pada mak ayah anak itu sendiri .. ♪☺♀♫♫♪

APA YANG BERBEDA ?

Umur

Preggy Fes - Umo 21
Preggy seken - Umo 28

Haruslah terasa perbezaan kan? .. sebab yang fes masa MUDA, yang seken PERTENGAHAN :) ahakz .. tanak cakap TUA tueeeeeee... :D
Bila umo meningkat,kudrat pun tader, tenaga pun kurang....... ade btol? .. ♪☺4☺5

Makanan dan Minuman Fav
Preggy fes -
Makanan - Maggi Goreng mamak , Ayam goreng mekdonel, Burger Ramly dan perasa wajib
adalah kicap. (ni wajib makan) + Dahtu preggy time puase.. kena paksa ngan encik
somi untuk makan! =(
Minuman - Kopi O ( walhal, ni fes time minum kopi, siap telan habuk-habuknya sekali.. en.somi
pun naik hairan! ), Coke , Aiskrim vanila dan Aiskrim mekdonel.

Preggy Seken -
Makanan - Murtabak, Cempedak goreng, Hawaian Ciken Pizza, Ciken Cop, & Tomyam Pok Tek
Masa ni pun time pregy ai kena time puase... hari² sahur Roti 2-3 keping, + kurma +
Telur .
Minuman - Air Sokolet, Air Soya, Air A & W , Air Milo Ais....... dannnnnnnn wajib KOPI O

Make-up

Preggy fes - Tak make up pun, just touch -up dengan bedak dan lipstik..

Preggy seken - Make up jek.. sentiasa nak rasa ayu...... pelik eh? :D

[ Ada orang kata, kalo asik make-up tu baby gegel.. kalo tak tu baby boy... tapi aku ni? situasi berbeza, anak dedua boboy.. ada nak bagi komenn? ngeeeeeeee ]

Dress - up

Preggy fes - Cuma ada 2 baju preggy.. yang lain dok pakai lagi baju kurung , skirt dan slack,
maklumla.. preggy fes ni selalooonya perut kecik ('',)

Preggy seken - ada 15 lai baju preggy.. hot taks?.. hot menda... dlm 6 bulan dok pusin² baju yang
sama.. ahakz ... perut kali ini lebih besar dari yang fes.. [ srung yang besar kowt ]

Sikap

Preggy fes - Cool, pendiam, agak malassssssssssss

Preggy seken - Pemarah, Tak sabar, sangat rajin memasak dan mengemas..

Simptom
Preggy fes - Tado mabok² .. Pregnant masuk bulan ke-4 baru tahu yang aku pregnant..
Kehamilan yang agak pelik sebenarnya sebab cik 'P' still ado.. tatpi sikit sangat =D
Masa tu, masih aktif gile bermain bowling.. Syukur tak jadi pape kat kandungan

Preggy seken - Mabok sikit * tu laaaaaaaa, da kater jangan minum todi... nak minum gaks..
ahakz!! wakakak....... tahu preggy seawal 7 minggu...saja gatal nak cek UPT
sendiri selepas7 hari cik 'P' tak melawat ... * sangat bersyukur dan gumbira !
Penantian 7 tahun !

Contraction
Preggy fes - Tiada contraction, tiada bleeding, tiada tanda. Even da masuk 40 wiks..
Pada 1 pagi, teringin nak makan kuew tiow goreng, siap jek mak masak, aku makan
selai jek kuew tiow.. tros sakit perot ... dan tros masuk wad 2A , Hospital Putrajaya,
bed 13 - sebelum bersalin.

Preggy seken - Contraction kerap, sejak wiks 36 lagi.. Ada 2 kali bleeding.. tapi refer gynea. Depa
kata tader pape.. Contraction paling kuat adalah pada wiks 38 3 days.. da rasa
macam nak bersalin..tapi hati ni kata 'belum' ................ :D

Wiks dan Date baby keluar

Preggy fes - 40 wiks 2 days - lewat 10 hari dari due date - D.O.B - 30 Mei 2003

Preggy seken - 39 wiks 4 days - awal 5 hari dari due date - D.O.B 15 Nov 2010

Masa dalam Labour Room
Preggy fes - Tidak masuk bilik pemeriksaan, sebab admit ward, da sakit, sampai muntah ijau
baru nurse antar g labour.. masuk labour jam 6 petang, jam 7.15 malam baby
namely Muhammad Hafizuddin pun lahir ke dunia.. Sangat senang melahirkan
dia..... dengan 3 kali push out... 2 jahitan kecil., berat baby 2.8 kg

Preggy seken - Masuk ke bilik pemeriksaan, sebab datang dari umah.. * bley refer citer @ entry
sebelum ni... , masuk labour room jam 11 camtu.... dalam jam 12.06 minit tgh,
baby namely Muhammad Farizuddin pun lahir ke dunia ini. Pun senang. Cuma
kerenah dokter yang membuatkan aku serik... dengan 4 kali push out., 2 jahitan
kecil, dan berat baby 2.2 kg.

PERSAMAAN


> Mengandungkan kedua-dua putera di bulan Ramadhan....Alhamdullillah, tak perlu mengganti
puasa, sebab berjaya puasa penuh.

> Kedua- dua nya adalah baby boy!

> Kedua-duanya dibersalinkan secara normal. dan kurang 1/2 jam sesi push - Out the Baby

> Mama tidak mengalami kontraksi yang teruk

> Kedua-duanya dilahirkan di Hospital Putrajaya

> Wad yang aku masuk setelah bersalin adalah wad dan katil yang sama .. ward 2A, bed 4

Hehehee .......... * sesaja mengimbas kembali.. Setiap anak ada bezanya..

*** NOTA LIPSTIK TEBAL ****
Kenkadang aku terfikir.. dalam susah² bersalin ni, ada juga manusia yang sanggup lahir dan lepas tu BUANG anak tue.. ape?? derang ni beranak tak SAKIT ke?


♥♀♫♫♫♀1☼♪♀♪♪☺♥☺♥♫☼♀♫♫♫♀1☼♪♀♪♪☺♥☺♥♫☼♀♫♫♫♀1☼♪♀♪♪☺♥☺♥♫☼♀

5 comments:

sherry said...

KS ada 3 kids..nak buat jugaklah apa perbezaannya (kalu masih dalam ingatan)..hihi.

♥ azura wif lurvee ♥♥ said...

hehe, buat kak.. saya pun imbau balik 7 tahun lepas punya. sume masih segar lam ingatan :)

Nurul Nadiah Ismail said...

hehehe..bestnye kak sy baca blog akk ni, ohh tula bezanye ek..kira kite sama la ye pregnant 1 umo 21 thn...arap2 sy senang besalin cam ank 1 akk amin... =)

♥ azura wif lurvee ♥♥ said...

Nadiah : hehe.. Thanx.. daripada tak buat ape.. ada pengalaman skt, share la kan.. heheh....... :)

oic.. hope so lah.. semoga selamatt sumenyer kay dear... Amin, Insya'Allah

Mayiskandar said...

suke bace pengalaman 1st n 2nd. Just for reference..

 

. Template by Ipietoon Cute Blog Design