NUFFNANG

FOLLOW ME

Patutla ada yang serikkk nak bersalin .......

Wednesday, November 17, 2010 11 Comments A+ a-

SAKIT!!!!!


Ok...... lets start.. ('',)

15 November 2010 @ Isnin

5 a.m..
Terasa seperti bendalir kat panty liner..
sakit perut tiada.

## Ok.. Bangun, tukar apa yang patot.. then sambung Zzzzz sebelah apiz.

6.30 am..
Macam biasa, bangun pagi tok bersiap g keje, dan siapkan apiz tok kesekolah minggu terakhir sebelum cuti sekolah yang panjang.

Aku..
masuk toilet la kan... wat pe?.. mandi laaa ngan buat apa yang patut... sebelum siap g keje..=p
Then tengok lagi kat pnty liner.. ada bleeding + lendir.. ni lagi banyak dan pekat dari yang kol 5 tadi.. aduishhhh!! kepala ni da pk memacam?.. adekahhh?????.......

Cepat2 aku turun tangga dengan membawa perut yang agak besar ' bagi aku'.. dan kaki yang membengkak akibat jalan tak henggat dunia....... meluru dekat sofa....
'papa, x yah g keje hari ni kay! mama kena g spital ni.. ada bleeding lah.. lagi banyak dari semalam...

Pastu en.somi cepat2 bangun then siap... aku cakap.. 'papa, takpe.. jangan kelam kabut.. mama x rasa sakit pun.. cuma bleeding jek ni'...... Sementara tunggu en.somi siap, aku post @ fb .. minta doa kawan2.. permudahkan urusan aku nanti.........

7.15 a.m
OTW ke Hospital Putrajaya.
Hari Isnin okey........kete banyak atas jalan... dah la sume mood 'monday blues kot...
sume bawak punyalah sopan.. en.somi sampai memaki2 secara sopan jek :D.. aku cakap..
takpe pa...... cool. aku layan burak2 ngan en.somi.. leh gelak2 lagi dalam kete.. ' sebab, aku memang tader rasa sakit pun'...

7.45 a.m
Sampai di Spital Putrajaya.. en.somi dropkan aku kat Kecemasan - Bersalin.
Staf nurse konter tanya..
Staf Nurse - Apesal datang?
Aku - Bleeding plus lendir.
Staf Nurse "bace" [ bukan cek] buku putey aku
- Tader ape ni.. u baru 35 wiks -* wat deeeeeeeeee..............???
Aku - Kira la bebetul.... ai cek kat pakar Pjaya ni pun kata 35 wiks... u ols tak kira ke??
Staf nurse - Baru terhegeh2 nak kira kat kad bulat yang kaler kaler tu... * ha'ala u da 39 wiks 4 days...*......
Aku - see!! ?????.......
[ pasal ni kot tekanan darah aku naek :D hahahah! ]

Aku daftar, bla bla bla... nurse suro masuk kat ' Bilik Pemeriksaan ' jam 8.10 a.m

8.10 am.
Okeh, nurse India .. * she is too kind* oke.. srius.=)
Nurse suro aku timbang berat badan, check tekanan darah sume.. * sume perfect! oke.. under control..:D
Nurse suro aku tukar kain batik.. then baring kat katil no 2.. untuk check degupan jantung dier... oke ke tak....... oke.. aku * menurut perintah*
Lepas tu, kuar masuk, kuar masuk nurse kat bed aku.. tengok kertas graf degupan jantung baby aku.. derang cakap tak cantik graf dier.. huhu, * aku da risau*

8.45 am.
Nurse india tu datang katil aku bersama2 seorang dokter .. * dokter pelatih oke - popuan *
Memang la baik.. tapi.....................

C O N V E R S A T I O N # W I T H # D O C # P E L A T I H

Doc : Saya nak cek 'jalan' yer
Aku : ok
* Dia 'seluk' la.. cam biasa kan.. sebab tu orang F O B I A bila doc kata nak "cek jalan.."
Doc : eh! u dah buka 4 cm lah..., saya tolong pecahkan air ketuban kay..
Aku : ok.
* Dia *seluk* tangan lagi, [ kali ke-2 ] ..... pastu, try rry tak boleh ke ape, aku tatau.. dia kuar tangan seluk tu then seluk again.. kali ini, dia pusing2 jari or tangan dia .. [ adoi.. korang tau la rase camner, bagi yang dah merasainya..]..........siyes!! * T_T *

Lepas tu.. bla bla bla......... derang decide masukkan aku kat labour room..

9.50 am.
Aku masuk laboor room no.4
Ada satu staf nurse ni, baya2 aku rasanya.. dia baik sangat.. aku siap sembang2 lagi ngan dia..
Macam biasa, derang akan pantau selama 1 jam degupan jantung baby. Memula, alat tu, derang letak kat atas perut aku....... pastu staf nurse cakap graf tak cantek........
Ada lagi satu doc pelatih masuk dan cakap nak pakaikan strip .. tok masuk ai..
aku ok jek la.......dia cucuk, then masukkan natang strip tu then masuk air 2 beg kat aku.... sebabnya? aku tak sarapan b4 datang spital.......... nnti aku tader tenaga..
= katanya LAH =

Hasilnya?.....seperti gambar di atas.............. berdarah2 kau.. dia nak masukkan jarum tu kat aku.. then cucuk terkena tulang.. sampai HARI INI, aku rasa sakit! ................. dan tangan aku sedikit bengkak....

Doc pelatih tu masuk labour room aku.... pastu der cakap :-
Doc : Degupan jantung ur baby tak konsisten la
Aku : so?
Doc : Kita kena masukkan alat dengar ni melalui 'bawah' la.. ok?
Aku : Kalau itu yang kena buat.. takkan saya nak kata tak boleh??
Doc : ok.. kita buat!
Aku : ok!

* Masa ni da terasa contraction baby 15 min sekali...

10.10 am
Doc pelatih tu 'seluk' lagii bahagian bawah tu.... hurm.. tadi ngan dia.. ni pun ngan dia..
Dia masukkan wayar pengesan jantung baby tu.. terpusing2 jari dia aku terasa kat bahagian bawah tu.. dia kata tak dapat rasa kepala baby.. nak 'tab' alat tu........ adoiiiiiiiii... pejadah la...... ada doc cani..........

10.20 am.
Dah berjaya pun doc pelatih tu masuk dan lekatkan wayar tu.. degupan jantung looks good..

10.35 am.
Doc pelatih tu masuk labour room aku... dia kata ada rasa nak ' beron' taks?... aku cakap ' ada' skang pun ada... tapi tak kuat......."
Doc tu cakap " ok! saya nak cek jalan "
Aku " ok"
Doc seluk again [ buat kali ke-5 kot ].......... hurm... =(( ...............
dia cakap.. owh, da 7 cm......
aku ?.... ok.. tapi x sakit sangat dan tak rasa sangat contraction dier...

11.00 am.
Doc pelatih tu AGAIN masuk n cek 'jalan baby'....... katanya da 8 cm bukaan.
Masuk lagi 2-3 orang staf nurse dan seorang doc pakar O & G . ('',)
Doc pakar tu suro doc pelatih tu kuarkan wayar yang dia masukkan kat 'bahagian bawah' aku tu.. katanya, jantung baby da ok.. why u tak kuarkan wayar tu?...... Kang macam mana nak deliver?.......
Doc pelatih tu pun AGAIN 'seluk' bahagian bawah tu...... n terpusing2 jari n tangan dier..
korang tau dia cakap ape?
Doc pelatih : Alamak! doc , saya tak jumpa la kat mana saya 'tab' wayar tadi....
Doc pakar : tu la awak................... meh saya tengok.... * adoiiiiiiiiiiiiiii.. kena ' seluk ' lagi buat kali ke-8 kot... * masa ni kontraksi da kuattttttttttt sangat.. derang leh main seluk2 lak nak tengok 'wayar' tu kat mana... aduhai....... Subhanallah.. sabar jek la aku weiiiiiiiiiiiii!!
Then a few minutes tu doc pakar tu cakap...
" laaaaaaaaaa doc ****** apesal awak tab wayar ni kat tepi... susah nak kuarkan nanti.... sebab tu awak cari tak jumpa! ... " seeeeeeeee!! agaknya, aku agak je la kan.. yang salu aku dengar kes tertinggal2 barang lam perut dan rahim ni keje doc pelatih ke?.. adoiii.. lalai n leka.......dah la sakit 2-3 hal........ boleh main suka suki jek ... time ni, aku rasa macam nak kuarkan sipakan unta...

11.25 am.
Kontraksi yang terlalu kuat aku da terasa, sume doc tak ready ngan baju @ apron yang sesuai,
Sampai ada 1 doc terkena darah...huhu.. * sowi doc* ... Hanya dengan 4 kali push......
Tepat jam 12. 06 minit tengahari, BABY MUHAMMAD FARIZUDDIN selamat dilahirkan...
Syukur Alhamdullillah... Syukur Ya Allah............

Oke.. sesi menjahit pulak yer.....
12.08 minit Tgh, aku di suruh peluk insan kerdil - baby farish....... dengan darah, dengan lendir... Ya Allah... Subhanallah.......indahnya ciptaan Allah...

12. 15 pm.
Doc pelatih dan staf nurse pelatih diminta uruskan sesi 'menjahit'. Hanya terdapat 2 koyakan kecil pada laluan bayi keluar tadi.. so.. sepatutnya tidak ambil masa sampai 1 jam tok menjahit. Sampaikan doc pakar datang pun, sesi jahitan tak sudah2.muskilnya akuuuuuuuuuuuuuu!!!
Apa yang kauuu orang borak2 macam pilih ikan kat psar tani daaaaaaaaa?
Siap leh cakap, eh.. bukan jahit camtu... jahit camni................ ' bukak balik, jahit balik' kauuuuuuuuu ingat.... aku nyer 'tut' tuuuuuuu kainnnn ela ke ???????... * geram gile! sampai aku bersuara, dah ke belum? saya nak panggil en.somi niiiiiiii.... nak azankan baby.! da lebih sejam u ols tak abes2 jahit!

Pastu, doc pelatih tu cakap.. da puan, almost done....... * nak tunggu aku jerit, baru nak sudah..*
[ mungkin juga sebab ni tekanan darah aku naik... ahakz ]

1.15pm..
sumenyer selesai... Alhamdullillah............................ SYUKUR sangat.

Aku duduk kat labour room sampai jam 4 petang.....then 4.10 petang di tolak masuk ke wad O & G katil 4. hurmmmmmm.. oke lah bilik ber-2..

Moralnya : aku da rasa serik sangat dengan attitude doc pelatih yang .................... ( describe sendiri).................
Aku rasa hampir 12 kali kena ' seluk'.. Ya Rabbi.... tuhan saja yang tahuuuuuu

= Next will story tentang jiran Wad dan perkembangan Baby Fariz.. ('',)


* TETAPI... tak sume doc pelatih tu sucks.......... Tapi bila ada certain yang camni.. lu pk la sendiri kay....

11 comments

Write comments
Hafida Amy
AUTHOR
November 17, 2010 at 11:47 PM delete

adui kak...ngerinye bace..adui..teringat2 lak mase nk bsalin dlu..sakit kn kene seluk tu, byk kali lak tu akk kene..auchh..tp alhamdulillah sume dh slmt kn..

Reply
avatar
admie
AUTHOR
November 18, 2010 at 8:10 AM delete

zura..alhamdulillah..tahniah..dah selamat pun deliver baby...bestnye...bestnye...:)

Reply
avatar
November 18, 2010 at 8:42 AM delete

Fida : haha, hanya yang da merasainya saje leh imagine kan?..... xpelah sume da selamat.. patrt doc silap wat decision tu yang hampeh ...... :d

admie : alhamdullillah, tq :)

Reply
avatar
♥ dak pink
AUTHOR
November 18, 2010 at 8:45 AM delete

huhuhu. takoooot!!!

dalam takot2 bace pun masih boleh terfikir, punyela payah & susah nak branak, tapi nape masih ada org buang baby.huhuhu.

Reply
avatar
Mayiskandar
AUTHOR
November 18, 2010 at 8:47 AM delete

Congratz ek. Name pon nak dekat2 ngan name anak akak:). Betul, sampai skrg akak pon serik nak bersalin lagi. Tp tingin gak nak baby lagi. Tunggula nnt ble ade rezeki. Paling tak suke bile kite tgh sakit2 doc pelatihh blh lak wat kite nih mcm bahan ujikaji diorang...

Reply
avatar
Elin
AUTHOR
November 18, 2010 at 9:24 AM delete

eee..ngerinyer baca kisah bersalin akak...tak suka la doc pelatih tu...nasib baik akak da selamat semuanya...takut giler tgk jarum kat tgn dgn darah2 tu.. Alhamdulillah, da kuar bb comey.. :)

Reply
avatar
November 18, 2010 at 11:44 AM delete

Ain : huhu.. samala dok terpk..... macam senang jek derang bersallin pastu nak buang kan?.. huhu

Kak Mai : tulah.. mujur time saya tader student praktikal.. klu tengah nak beranak tanya soklan bodo.. memang kena laaaaaaa ....

Elin : huu, memasing ada pengalaman memasing.. yang fes zura lain, seken pun lain, tapi Alhamdullillah.. sakit sekejap.tengok muka baby .. ilang sume saket :)

Reply
avatar
cikpuanreena
AUTHOR
November 18, 2010 at 3:18 PM delete

zura...mmg cam gitu doc praktikal kat situ..huhuhu.. mase aku dlu pon kena cam tu. ceh dlm labour room aku siap muntah ijau..geeegeee...

Reply
avatar
November 19, 2010 at 12:00 PM delete

zura: suke2.. ms kite dulu die masokkn tiub utk kencing tu.. seksa rase.. sampai skrg rase skit.. seronok bace blog zura!!

Reply
avatar
Leenz Yusoff
AUTHOR
November 19, 2010 at 12:00 PM delete

aaa zuraaa... tahniah! tp tatotttnyer baca kesah u.... ngilu lak i ... huhu

Reply
avatar
November 19, 2010 at 3:36 PM delete

Reen : haaaaaaaa.. tulaaaaaa.. kan? lain orang lain pengalaman

Ainie : Thanx suke bace.. saya ni suke merepek jew :D memnag ngilu kan? time masok natang tue . sampai la ni terasa

Sis Leenz : hehe, Thanx sis... namo takot2 la.. lain org lain pengalaman.. saya doakan sis dipermudahkan.. Amin, Insyya'Allah

Reply
avatar