NUFFNANG

FOLLOW ME

Share Pengalaman :)

Saturday, November 20, 2010 1 Comments A+ a-

Bila ada fesbuk,
Kita ramai kawan,
Terutama bila kita juin
Hospital Bersalin,
Macam² posting dan soalan yang kita tahu.


Antaranya :-

Ada yang tanya mana lagi kau orang prefer? Bersalin normal ke secara bedah??
Kalo AKU ....
Jawapan aku is bersalin secara NORMAL.
Kenapa?
Sebab .. Kau orang akan rasa sendiri nikmatnya saat baby lahir ke dunia ni..
Kalo da memang takleh bersalin normal nak wat camner kan?.. uhuk.. Tapi.. andai diberi pilihan, better la normal.
Kadang² aku kepelikan juga.. ada yang serik bersalin normal. Kenapa eh?
Sakit sekejap je.. sakit bersalin la maksud aku....bukan sakit contraction.
Kau orang tau tak?.bila kita rasa sakit camtu........ barulah kita ni menghargai setiap hubungan ibu dan anak. Kita akan lebih menghargai ibu kita.. sebab kita tahu betapa sukarnya, sakitnya, peritnya nak melhirkan seorang manusia ke dunia ni...............................

AKU : Siksa bersalin normal ni kejap je. Anak fes aku dulu berat 2.8 kg. Aku kena jahit 4 jahitan. Yang seken ni, 2.2 kg. Kena jahit gak 2 jahitan. Nak berpantang pun tak seteruk orang yan bersalin bedah. Aku tengok adik aku dua orang tu dedua bersalin bedah, nak bangun punyalah payah.... Bila tanya, dia kata perut cam nak terburai......alahai.. * orang lain aku tatau :D

So.. Pk-Pk Kan lah yer.... ('',)

Lagi satu.. ada sesetangah ibu ngandung ni suke membaca forum , majalah , dan komen² & Belog hahhaa.... :D ......... Kenkadang, info² dari bacaan ni pun leh buat kita ' cuak, takot ...
Pengalaman aku sendiri kay..... aku bace 1 majalah ni, mengatakan kalo ada berlaku pendarahan di awal² kehamilan tu. mungkin kandungan luar rahim, kandungan anggur, saspek gugur sume..... kebetulan lak minggu tu aku der bleeding sket....... gile cuak oke! berdezupppp tipon en.somi ajak g kinik.. sampai kinik, doc cakap... 'awak ni tak reti dok diam.., banyakkan rehat..' huhu, pastu tobatttt tanak bace dah.. kalo bace pun, gitu² jek buat tambah pengalaman dan pengetahuan.......... hehe

Moralnya, kita leh bace untuk jadikan pengetahuan, jangan sampai makan diri, takot tak bertempat kay... sian baby kat dalam leh terasa tension ibunya..

Ahakz........

1 comments:

Write comments
Fira Zulfaqar
AUTHOR
June 13, 2013 at 4:51 PM delete

betul la..saya skrg ngah preggy 6month..bila baca2 jadi panic..mula la stress x tentu hala...stop reading n let it be.....

Reply
avatar