NUFFNANG

FOLLOW ME

S Y U K U R ♥

Saturday, August 28, 2010 0 Comments A+ a-

Penat juga yea, bila bekerja hari Sabtu. even start jam 9 pagi till 3 petang. Hui....... semua yang ai da biasa buat hari Sabtu 'TERpostpone" ..
contoh xtvt like, basuh baju, lipat baju, kemas uma, vacuum segala yang berhabuk, lap tingkap, kipas, cuci sofa, servis bilik dan dapur....sume tergendala gara² keje di hari Sabtu,..
memang penat lah...even keje ai bukanla macam guard, berdiri 24 jam, bukanla macam keje kilang, kena fokus, bukanlah macam pekerja kontrak, buat keje berat, Keje ai.. 'menjaga kaunter'.. tapi penat menunggu.....* siyes * terasa keletihan bila balik umah..

Bukak jek pintu uma, da terbayang 'duty' kat umah... adui.. tros rasa penat gile! .... ai ni plak, jenis tak suke minta @ suruh en.suami buat.. ai lebih puas hati buat sendiri...penat² ai pun, lega hati bila tgk hasil keje kita....

Oleh itu......tros secara otomatiknya ai bersyukur dengan keje ai skang. Bekerja 5 hari seminggu, bergaji bulanan yang tetap... ada kenaikan, ada elaun bagai.ada juga cuti umum..boleh claim OT and all.... Syukur ai bukan bekerja kontrak yang memerah kudrat tenaga, bergaji hari..... klu datang keje, adalah gaji, tak datang keje, tader lah gaji..... huhuh...ai juga bersyukur ai juga bukanlah guard di pintu² bank.. yang terdedah pelbagai risiko bahaya.... yang kena berdiri 24 jam, berpanas ...gaji plak, tak la banyak mana... Ya Allah.......Syukur ai panjatkan dengan apa yang dah ai miliki.....

Kalo nak citer pengalaman keje ai..
Abes jek Spm, ai keje kat kilang Sony secara sambilan.. keje kilang tahun 1998 -1999 .... gaji permulaan idokla tinggi mana.tapi....+ overtime.. gaji ai terima mencecah 2k++... ha kau! baru abe sekolah, da pegang gaji 2k++ .. tapi penat pun berbaloi². Keje kena teliti. ai keje bahagian kilang pembuatan alat TV. mata kena cekap, kena teliti dan yang paling penting.......berdiri 12 jam. * klu pk masyuk...memang masyuk...........

Pastu ai keje Kuim @ Menara IPB..Taman Maluri...now dikenali sebagai Usim. tempat ai bekerja skang... ai 'dipaksa' oleh ayah ai tok keje gomen. Katanya senang nanti..'tok kau jugak long!'.. oke.. ai polow.......=D * thanks abah.. klu abah x paksa along dulu.........tatau laaaa =D
Memohon jawatan Pembantu Perpustakaan S17. Soalan dan jawapan yang ai paling ingat time interbie 'buat syarat' * walhal memang da konfem ai dapat..ngeeeeeee maklumla.. dulu UKM dan KUIM kan adek badek.....=D
Oke :) soklan = 'Klu ada budak laki bawak lari buku, apa awak nak buat? '
Jawapan ai " saya kejar la......saya cakap tak boleh pinjam! '
* sume 3 orang yang interbie ai gelak.......*cisdel tol......

Oke,.lepas interbiu , ai balik la ngan my dad.. otw balik uma kat Bangi, ai dapat kol * hari yang sama ..* mengatakan ai da dapat keje.. *wahhhh ....express gitu. =D TQ Dato'

Gaji permulaan ai : RM583.00
Elaun khidmat awam : RM80
Elaun perumahan : ai tak inagt.... heheh

Dan kini........ 10 tahun telah berlalu...ai telah pun naik pangkat.... Pembantu Perpustakaan Kanan dengan basic gaji RM19++ ....... Alhamdullillah.
Walopun pelbagai rintangan yang ai lalui...ai bersyukur dengan apa yang da ai miliki skang....

SYUKUR ALHAMDULLILLAH YA ALLAH ATAS KURNIANNMU