FOLLOW ME

August 22, 2010

Day -1 ( Memasak ToK BerBUke ) ....

Wehoooooo.... kan ai da kater , dis weken ai nak main masak² kat dapoq.. masak tok femili terchentaaaa... Tapi menu simple² jek la......... Memasak lemak cili api ni plak..... klu tanak minyak pecah segala....kena kacooooooo sokmo....... klu tak, tak santek.....berketul² santan dier ...=D


So...... ai berdiri mengaco masak lemak itew selama 1 jam........ kol 5 sampei kol 6... lenguh ooo kaki........ sambil² dapur lain ai gorengkan sayur, gorengkan sambal bilis....... :) tengok² jam 6.10 siap suda lauk tok berbuke......... :)


Pemanis mulut pulak........ ai buatkan agar² saje.. Tu faveret apis n papa...... sangat senang.. kita guna yang segera... Bukak sampul + 15 sudu gula + 6 cawan air...... tuangkan serbuk..... panaskan dalam periuk, kacau sehingga mendidih , then salin ke bekas agar² yang korang suke...... then masuk kat peti sujuk beku......selama 1 jam..... then kuarkan... (klu tak.nanti keras jadi eskem.. hahahah )


Oke.. salu klu pi bazar, mesti nak ada kuih segala... apalagi.. ai pun kuar skill membuat karipap.. ngeh ngeh ngeh... My mom paling tere masak² lauk dan kuih segalanya.. Maklumla.. dulu dia bisnes katering.......tapi tak bape nak turun ketereran my mom to Me.......ai kena blaja la.. just campak² sajo...... takpun...msg my mom ' next step pls =D hahaha .. Menjadi jugakla karipap yang ai buat.. En.Suami said ' no komen' sume under control....... Even yang memasak is orang yang berpuasa....haha

Ai ni spesis kuat makan masin.. time tak pose pun kenkadang macam garam tumpah.inikan plak time poser....Alhamdullillah, berkat Ramadhan.........sume makanan tahap kemanisan dan kemasinan di bawah kawalan.......ecececee .........

Seronok sebenarnya menyediakan makanan tok femili.....Apetah lagi bila sume yang kita siapkan 2-3 hrs before habis licin, tinggal pinggan......Hilang rasa segala penat lelah bersilat kat dapur......

Kaki ai still rasa lenguh²... Mujur ada anak laki ai nih.....pandai bodek mama dier..... So.. pas siap sume.. ai mandi .pastu baring².si apiz datang picit kaki...Lega rasanya.......

Hari ini, ai plan nak masak ikan pari asam pedas, udang cili api dan? ....tatau lagi.. hehe............ sementara weken masih ado.......... jom la masak..... time keje susah sket la nak bersilat.. kang tergolek lak ai kat dapor..... =D


Mujur en.suami sangat faham....... Tengs papa.. n apis.....luv U lot's

0 comments:

 

. Template by Ipietoon Cute Blog Design