FOLLOW ME

April 27, 2010

INFO SIHAT (",)

MAHU LANGSING?
Berfikir seperti Orang Lansing..
bukan langsi Okkkkk!

Menurut kajian, pemikiran turut mempengaruhi berat badan seseorang. Biasanya orang langsing memikirkan makanan dengan cara yang berbeza daripada orang yang tidak langsing. Menurut pakar diet -David L.Katz orang² yang langsing mempunyai hubungan yang baik dengan makanan..

Faktor 1 ♥ Memilih Kepuasan bukan Kekenyangan
> Dari skala 1 hingga 10, wanita @ lelaki langsing akan berhenti makan pada skala 6 atau 7 berbanding orang yang mempunyai berat badan berlebihan akan makan terus sehingga skala 8 hingga 10 ( hingga betul² kenyang)

Faktor 2 ♥ Sedar rasa lapar bukan keadaan darurat
> Sebahagian orang yang berlebihan berat badan cenderung melihat rasa lapar adalah sesuatu yang patut diatasi dengan segera. Jika anda takut berasa lapar, anda akan makan dengan berlebihan.

Faktor 3 ♥ Ambil banyak buah-buahan
> Sebuah kajian dalam journal of the American, wanita langsing lebih banyak mengambil buah dan serat serta lebih sedikit pengambilan lemak.

Faktor 4 ♥ Lakukan lebih banyak XTVT fizikal
Kajian yang didapati bahawa rata² wanita langsing berjalan kaki 2 1/2 jam setiap hari untuk membantu menurunkan 16.5 kg berat badan setahun. CUBALAH!!

Faktor 5 ♥ Cukup tidur
> Kajian mendapati, wanita langsing tidur 2 jam lebih lama berbanding orang² yang mempunyai berat badan berlebihan. (",)

CUBALAH! .. aku... memang GEN cenggini, makan banyak ko, tak makan ko. camni gaks.. haha, tapi, takleh gak hentam makan.....tak sihat dalaman..

0 comments:

 

. Template by Ipietoon Cute Blog Design